Karayolları Mahallesi, Osmanbey Caddesi, 621 Sokak, Gaziosmanpaşa / İstanbul
0212 945 30 00
Adres : Karayolları Mahallesi, Osmanbey Caddesi, 621 Sokak, Gaziosmanpaşa / İstanbul
Telefon : 0212 945 30 00
Fax : 0212 945 31 78
E-Mail : [email protected]
Gaziosmanpaşa eğitim ve araştırma hastanesi İstanbul ilinin ilk hastanelerindendir. Sıraselviler-Defterdar Yokuşu bölgesindeki İLKYARDIM amaçlı ilk hastane olan ALTINCI DAİRE-İ BELEDİYE MECRUHİN (YARALILAR) HASTANESİ, şimdiki İtalyan Hastanesi’nin yerindeki eski ve büyük ahşap bir binanın bir piyangoda toplanan paralarla rekonstrüksiyonundan sonra, 1875 yılında kurulmuştur (1). 1893 yangını sonrası Rusya Konsolosluğu’nun yakınındaki kiralık bir eve taşınan hastane, Rus konsolosunun etrafta oluşan olaylardan şikayeti üzerine tekrar eski yerine taşınmaya çalışmış, yüksek maliyet nedeniyle uzun süren çabalara rağmen bu proje gerçekleştirilememiştir (1). Bunun üzerine, hastanemizin şimdiki arazisinin bitişiğinde yer alan AĞAHAMAMI önce kiralanmış (1900), sonrasında da İtalyan Hastanesi’nin yerindeki arazi satılarak 1904 yılında mülkiyeti alınmıştır. Alınan binanın bahçesine (hastanemizin alanı, Ağahamamı’nın hemen önüdür) 35 yatak kapasiteli yeni bina ve ameliyathane yapılmıştır (burada 1906 ‘ya kadar Dr.Isidor Greiwer ve Hemşire Augustine yönetiminde 35.785 hasta tedavi edilmiştir. İkinci Meşrutiyet sonrasında hastanenin ismi Beyoğlu Zükur ( Erkekler) Hastanesi olarak değiştirilmiş ve büyük çoğunlukla YARALANMIŞ erkek hastalara hizmet vermiştir (1).
İstanbul’un işgali sırasında (Kasım 1918-Ekim 1923) Fransızlar tarafından boşaltılarak askerlere ve Rus göçmenlere kullandırılan hastane, sonrasında Kuduz Tedavi İstasyonu (Haim Naum 1937-1938’de burada çalışmıştır) olmuş ve ameliyathanesi önce Çapa’daki kiralık bir binaya sonra da Şişli’ye taşınmış ve yine sadece erkekler için kullanılmıştır (1). Cihangir Semti’nin 1929 yılına ait telefon kayıtlarında Sıraselviler Caddesi üzerindeki telefonlar arasında, Beyoğlu Zükur ( Erkekler) Hastanesi’nin de ismi yer almaktadır (2). 1938 yılında hastanemizin ismi Beyoğlu İlkyardım Hastanesi olarak değiştirilmiştir (1). 1949 yılında Şemsettin GÜNALTAY Hükümeti tarafından , şimdiki yerinde, 50 Yataklı İLKYARDIM HASTANESİ ve SIHHİ İMDAT İSTASYONU yapılmasına karar verilmiştir (3). 1950 yılında 75 yatak kapasiteli İLKYARDIM SERVİSİ açılmıştır (1). Lösemi ve Akdeniz Anemisi alanındaki büyük çalışmalarıyla dünya çapında ünlenen Prof.Dr. Muzaffer AKSOY, 1957 yılında hastanemizde çalışmıştır
1962’de hastane son sistemler ve modern ekipmanla donatılarak 160 yatak kapasitesine çıkarılmış, Hariciye, Dahiliye, İntaniye, Nisahiye, Röntgen ve Laboratuar Servisleri ile İngiliz eksperler yönetiminde kurulan Kan Bankası eşliğinde Acil Hizmeti verecek hale getirilmiştir. Hastanemiz, Y.Müh.Mimar Levent AKSÜT ve Y.Müh.Mimar Yaşar MARULYALI (UMA Mimarlık )tarafından yapılan ve 1965 Mimari Proje Yarışması’nda 2. Olarak Mansiyon Ödülü alan projeye dayanarak inşa edilen 360 yataklı yeni binada 20 Haziran 1969 tarihinde hizmetini sürdürmeye devam etmiştir. Genel Cerrahi, iç Hastalıkları ve Kadın Hastalıkları ve Doğum eğitim veren kliniklere dönüştürülmüş, Ortopedi, Üroloji, Göz, Kulak-Burun-Boğaz, Nöroloji ve Anestezi-Reanimasyon klinikleri faaliyete geçmiştir. Diş Hekimliği ve Pediatri ise ayaktan tedaviye başlamıştır. Poliklinikler daha sonra (1974) ana binanın önüne yapılan ek binaya nakledilmiştir. Hastanenin ismi,1976’da Taksim (İlkyardım) Hastanesi, 1986’da ise eğitim veren kliniklerin sayısı artırılarak Taksim (İlkyardım) Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirilmiş, 1994’de Prof. Dr. Gürsel Remzi SOYBİR ve Prof. Dr. Yalçın Aker’in kurduğu Hayvan Deney Laboratuvarı’nın da katkılarıyla çok sayıda öğretim üyesi ve uzman yetişmesine katkı sağlamıştır.
Hastanemiz, Taksim’deki binamızın yenilenmesi süreci için 13 Eylül 2013’de Gaziosmanpaşa yerleşkesindeki Karayolları binasına taşınmış olup, kurumumuz bu tarih itibariyle Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi adı ile faaliyetini sürdürmeye devam etmiştir. Şu anki adı gaziosmanpaşa eğitim ve araştırma hastanesi olarak faaliyet göstermektedir. Hastanemiz yeni yerleşkesinde 16.9.2013 tarihi itibari ile poliklinik hizmeti, Kasım 2013 itibariyle de 300 yataklı servis ve ameliyathane hizmetleri verilmeye başlamıştır. Hastanemizin Gaziosmanpaşa ilçesine taşınması ile birlikte ilçe merkezinde bulunan öncesinde Eyüp Devlet Hastanesine bağlı olarak faaliyet gösteren Aliya İzzet Begoviç Semt Polikliniği 10.6.2013 tarihinden Nisan 2017 tarihine kadar hastanemize bağlı olarak hizmet vermiştir.